Beyin İçi Gen Tedavisi Alanında Türkiye'de İlk, Dünyada Beşinci Merkez: Üniversitemiz Tıp Fakültesi Çocuk Metabolizma Ana Bilim Dalı Faz 1 Klinik Araştırma Merkezi Törenle Hizmete Açıldı
28 Kasım 2022 | 14:05

Son yıllarda çocukluk çağı genetik ve metabolik hastalıklarının tedavisinde başta gen tedavisi olmak üzere önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Gazi Üniversitesi bu gelişmelere paralel olarak çocuk hastalara yönelik ülkemizin ilk, dünyanın sayılı 2018 yılından bu yana sertifikası bulunan “Genetik Tedavi Odaklı Çocuk Metabolizma Bilim Dalı Faz 1 Klinik Araştırma Merkezi”nin yeni ve modern yerinde kurulumunu tamamlamıştır. Yeni yerinde 28 Kasım 2022 tarihinde  açılışı yapılan merkezimizde ülkemizde ilk kez nadir bir kalıtsal nörometabolik hastalıkda beyin içine uygunacak gen tedavisi gerçekleştirilebilecektir.

Üniversitemiz Tıp Fakültesi 75. Yıl Konferans Salonu’nda düzenlenen Çocuk Metabolizma ABD Faz 1 Klinik Araştırma Merkezi açılışına 63. dönem Kültür ve Turizm Bakanı ve Cumhurbaşkanı Baş Danışmanı Yalçın Topçu, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, Ankara Vali Yardımcısı Dr. Ayhan Özkan, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Sağlık Bakanlığı Ana, Çocuk ve Ergen Sağlığı Dairesi Başkanı Dr. Başak Tezel, Eski Rektörümüz ve Dünya Pediatri Birliği Başkanı Prof. Dr. Enver Hasanoğlu, Prof. Dr. Alev Hasanoğlu, TÜSEB Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ateş Kara, TİTCK Başkanı Dr. Asım Hocaoğlu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ramazan Bayındır ve Prof. Dr. Fazlı Polat, Genel Sekreter Ragıp Akyürek, Nadir Hastalık Genom Merkezi Başkanı Prof. Dr. Seza Özen, Gazi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hasan Bostancı, Cumhurbaşkanı Sağlık Ekibi mensubu Dr. Çiler Ateş, Tıp Fakültesi öğretim elemanları ve sağlık personeli katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törenin açılış konuşmasını Çocuk Metabolizma Ana Bilim Dalı Faz 1 Klinik Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Leyla Tümer yaptı. Sözlerine katılımlarından dolayı konuklara teşekkürlerini ileterek başlayan Prof. Dr. Leyla Tümer, dünyada bilinen nadir hastalıkların yanında yaklaşık 8 bin hastalık bulunduğunu bebek ve çocuk ölümlerinin yüzde 80’inin bu hastalıklar dolayısıyla olduğunu belirtti. Prof. Dr. Tümer, dünyada giderek öncelikli gündem konusu olmaya başlayan nadir hastalıkların görülme sıklığının ülkemizde diğer ülkelere göre daha yüksek olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizde ilk, dünyada sayılı olan Faz1 Klinik Araştırma Merkezimizin kurulması ile yurt içinde ve yurt dışındaki hastalara yeni ve yenilikçi tedavi hizmetlerini en kısa sürede sağlanmasına yönelik önemli bir adım atıldı. Merkezimizin kurulmasında emeği geçen ve bugün burada katılımları ile bizlere verdikleri değerli katkılarından dolayı başta kıymetli hocamız Prof. Dr. Prof. Dr. Alev Hasanoğlu olmak üzere Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’a, çalışma arkadaşlarıma ve kurum temsilcilerine teşekkür ederim.  Çocuk Metabolizma Ana Bilim Dalı Faz 1 Klinik Araştırma Merkezi’nin yararlı ve hayırlı olmasını dilerim.”

Çocuk Metabolizma Ana Bilim Dalı Faz 1 Klinik Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Süheyl Ezgü ise sunum eşliğinde yaptığı konuşmasında, Faz 1 Klinik Araştırma Merkezi’nin kuruluş aşaması, yapısı, işleyişi ve çalışmaları hakkında bilgi verdi. Dünyada Faz 1 Klinik Araştırma Merkezlerinin bir ilacın geleceğini belirleyen çalışmaların yapıldığı klinikler olduğunu belirten Prof. Dr. Fatih Süheyl Ezgü, “2018 yılında merkezin kurulma çalışmalarına başladık. Türkiye, dünyada sertifika sonrası ilaç araştırma izni veren ilk ülkedir. Bu vesile ile dünya standartlarında bir araştırma kliniği olarak çalışmalarımızı yürütmekteyiz. Ülkemizin konumu itibariyle dünyada sadece beş adet olan Faz1 Araştırma Merkezi ile tüm Uzak Asya dahil olmak üzere Afrika, Ortadoğu, Orta Asya ve Avrupa ülkelerinden hastalar merkezimizde tedavi olma imkanı bulacaktır. Çalışmalarımıza katkı sunan, destek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Nadir hastalıklarla mücadele eden hastalar ve hasta yakınları adına MPS LH Derneği olarak program daveti için teşekkür ederek sözlerine başlayan MPS LH Dernek Başkanı Dr. Alev Şaylan, “Hasta ve aileleri ile iş birliği içinde yürütülen çalışmalar bizi güçlendirmekte, tedavilerimizi kolaylaştırmaktadır. Sayıca az ama tedaviye erişim ve tedavi maliyetleri açısından önem arz eden nadir hastalıklar alanında yeni tedavi ve ilaç çalışmaları bizleri doğrudan etkilemektedir. MPS LH Derneği olarak biz hastalarımızın sesi olmaya çalışıyoruz. Pek çok sorunun üstesinden gelmeyi başardık. Buradan herkese değerli emekleri için teşekkür eder, başarılarını tebrik ederim” ifadelerini kullandı.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aysun Bideci, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanlığı’nın 1979 yılında kuruluşundan günümüze gelişimi ve çalışmaları hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Aysun Bideci, Türkiye’de beş, Ankara’da bir tane olan Faz 1 Klinik Araştırma Merkezi’nin kuruluş çalışmalarının 2018 yılında başladığını ifade ederek, Pediatri bölümüne emeği geçenlere ve her zaman verdikleri destekle yanlarında olan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’a teşekkürlerini iletti.

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan ise konuşmasında şunları söyledi: “1923 yılında eğitime başlayan, Türkiye’nin en yetkin ve deneyimli eğitim kurumlarından olan Gazi Üniversitesi, Türkiye’deki 208 üniversite içerisinde 21 araştırma üniversitesinden biridir. 1979 yılında eğitime başlayan Tıp Fakültemiz bugüne değin yaklaşık 8000 hekim ve 4500 uzman hekim mezun etmiştir. Hastanemiz ise 1999 yılında Türkiye’de ilk kez kalite akreditasyonu almış bir üniversite hastanesidir. Tıp Fakültemiz; 300’e yakın profesör, 482 öğretim üyesi ve 1000’den fazla araştırma görevlisi ile 37 farklı ülkeden öğrenciye eğitim, araştırma ve sağlık hizmeti vermektedir. Ülkemizde ve dünyada sağlık sorunları değişmekle birlikte, 21. yüzyıl ile birlikte insanların daha uzun ve sağlıklı yaşaması için tıbbi teknoloji ve araştırmalar hızla ilerlemektedir. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz Faz 1 Klinik Araştırma Merkezi de özellikle çocukluk çağı kronik hastalıkları için ümit kaynağıdır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Çocuk Metabolizma Bilim Dalımızı tebrik ediyor, başta Rektörümüz olmak üzere tüm emeği geçenlere şükranlarımı arz ediyorum.”

Eski Gazi Üniversitesi Rektörü ve Dünya Pediatri Birliği Başkanı Prof. Dr. Enver Hasanoğlu konuşmasında, bugüne değin yaptığı çalışmalarda başarılı olabilmenin temel kaidesinin iyi çalışma arkadaşları olduğunu belirterek, Üniversitemizde yapılan çalışmaların hepsinin bu vesile ile her daim gurur kaynağı olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Enver Hasanoğlu, “Faz 1 Klinik Araştırma Merkezi’nin kurulmasında emeği geçen kıymetli hocalarımıza teşekkür eder, hayırlı olmasını temenni ederim” dedi.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, Ülkemizde ilk kez genetik hastalıklarla ilgili kendi ilaçlarımızın geliştirilmesine yönelik bir merkez kurulduğunu söyledi. Merkezin Sağlık Bakanlığı desteği ile kurulduğunu anlatan Prof. Dr. Musa Yıldız, tüm dünyadan hasta kabul etmeye başlayacak olan merkezde beyin içerisinden gen tedavisi uygulanmaya başlayacağını dile getirdi.  

63. Dönem Kültür ve Turizm Bakanı ve Cumhurbaşkanı Baş Danışmanı Yalçın Topçu ise, “Başta ‘Beni Türk hekimlerine emanet edin’ diyen büyük Atatürk, Türkiye'de tıp dilinin Türkçeleşmesinin bayraktarlığını yapmış ve Türk Kızılayı'nın kuruluşuna katkıda bulunmuş Kırımlı Dr. Aziz Bey ve tababet ilmine katkıda bulunmuş tüm kıymetli hocalarımın her birini saygı, minnet ve rahmetle anıyorum” diyerek sözlerine başlayan Yalçın Topçu, “Tüm sağlık çalışanlarımızı gösterdikleri emekten dolayı kutluyorum” dedi.

Topçu, “Biz gittiğimiz her yeri ihya etmiş bir milletin çocuklarıyız. Kurulan Faz 1 Klinik Araştırma Merkezi, yalnızca ülkemiz hastalarına değil tüm dünyaya hastalarına tedavi olanağı sunacak. Bu çalışmada emeği geçen herkese çok teşekkür eder, hepinize saygılarımı sunarım” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından Üniversitemiz Tıp Fakültesi Çocuk Metabolizma Ana Bilim Dalı Faz 1 Klinik Araştırma Merkezi Açılış Töreni programı, Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız ve beraberindeki heyetin kurdele kesimi ve klinik ziyareti ile sona erdi.

Faz 1Açılış Resimleri-7

Faz 1Açılış Resimleri-6

Faz 1Açılış Resimleri-5

Faz 1Açılış Resimleri-4

Faz 1Açılış Resimleri-3

Faz 1Açılış Resimleri-2

Faz 1Açılış Resimleri-1

Faz 1Açılış Resimleri ek-4

Faz 1Açılış Resimleri ek-3

Faz 1Açılış Resimleri ek-2

background image